Annuïteitenhypotheek

Past een annuïteitenhypotheek bij jouw woonwens?

Heb jij je droomwoning gevonden? Voor je de sleutel in handen hebt, moet je nog verschillende stappen zetten. Een van de dingen die je moet regelen, is de financiering van je huis. Het is je duidelijk dat je hiervoor een hypotheek nodig hebt. Maar weet je ook welke hypotheekvorm het beste bij jou past?

Misschien overweeg je wel een annuïteitenhypotheek. Met deze hypotheekvorm los je binnen de afgesproken termijn je hypotheekschuld af door elke maand hetzelfde, vaste bedrag te betalen.

Opbouw annuïteitenhypotheek

Het bedrag dat je maandelijks betaalt voor je hypotheek is opgebouwd uit 2 verschillende delen: de rente en de aflossing. Wanneer je kiest voor een annuïteitenhypotheek varieert de verhouding tussen de rente en aflossing.

Kortgezegd komt het erop neer dat je aan het begin van de looptijd minder aflost en meer rente betaalt. Aan het einde van de looptijd is dit precies andersom.

Aan het begin van de annuïteitenhypotheek betaal je meer hypotheekrente. Wanneer je je hypotheek in maximaal 30 jaar aflost, mag je deze hypotheekrente Wanneer je een hypotheek afsluit, betaal je hypotheekrente. In veel gevallen is deze rente aftrekbaar van de belasting. In dat geval mag je het bedrag dat je jaarlijks aan rente betaalt, aftrekken van je belastbaar inkomen. Hierdoor betaal je minder belasting. Dit merk je direct in de nettolasten die aan het begin van de looptijd lager zijn. De annuïteitenhypotheek is daarom vooral populair bij mensen die verwachten dat hun inkomsten de komende jaren nog gaan stijgen.

Annuïteitenhypotheek op een rijtje:

  • Je lost je volledige hypotheek af binnen de afgesproken termijn.
  • Je nettolasten worden hoger tijdens de looptijd.
  • Bij de start van de hypotheek is je hypotheekrenteaftrek hoger.

Is de annuïteitenhypotheek iets voor jou?

Ben je benieuwd of de annuïteitenhypotheek goed aansluit bij jouw situatie? De hypotheekadviseurs van HUISMERK geven je graag advies.
Vind eenHypotheekadviseur

Eerst weten hoeveel je maximaal kunt lenen?

Bereken jeMaximale hypotheek