Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Wat is de Nationale Hypotheek Garantie?

De aankoop van een woning is een van de grootste uitgaven in je leven. Je wilt dan natuurlijk wel dat de hypotheek die je hiervoor afsluit betaalbaar en verantwoord is. En je wilt voorkomen dat je in de toekomst onnodig financiële risico’s loopt. Het afsluiten van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kan dan een goede zet zijn.

Kenmerken hypotheken met NHG

De NHG is een garantieregeling die actief wordt wanneer jij je hypotheek langere tijd niet kunt betalen, bijvoorbeeld door werkloosheid, een scheiding of arbeidsongeschiktheid. Met de NHG heb je een extra vangnet. Bij tegenslag kijk je samen met je hypotheekadviseur hoe je de hypotheek kunt blijven betalen. Met het uiteindelijke doel dat jij gewoon in je huis kunt blijven wonen. Wanneer dit onverhoopt toch niet lukt en je gedwongen bent om je huis te verkopen, kan de NHG onder bepaalde voorwaarden je restschuld kwijtschelden.

Hiermee verklein jij je financiële risico en hebben hypotheekverstrekkers de zekerheid dat de hypotheek wordt terugbetaald. Dit merk je vaak direct in de rente, die een stuk lager ligt bij hypotheken met NHG. Om je hypotheek af te sluiten met NHG moet je in ieder geval voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Maximale koopsom is 265.000 euro in 2018. Wanneer je gebruik maakt van energiebesparende maatregelen is de maximale koopsom in 2018 zelfs 280.900 euro.
 • Na aankoop van de woning moet je zelf in de woning gaan wonen.
 • Voor meer informatie kun je ook een kijkje nemen op de website van de NHG.

  Kun jij je droomwens realiseren met NHG?

  Wanneer je aan de voorwaarden van de NHG voldoet, kun je voor een hypotheek met NHG kiezen. Elke situatie is echter anders. Voor je een beslissing neemt, is het daarom slim om eerst contact op te nemen met een van onze hypotheekadviseurs. De adviseurs van HUISMERK weten namelijk precies welke financiële oplossing het beste past bij jouw situatie.
  Vind eenHypotheekadviseur

  Weten hoeveel je maximaal kunt lenen met NHG?

  Bereken jeMaximale hypotheek