HUISMERK - Seniorenhypotheek

Seniorenhypotheek

Sluit een seniorenhypotheek aan bij jouw woonvraag?

Als je met pensioen bent of bijna met pensioen gaat, wil je net wat meer financiële middelen hebben om leuke dingen te doen. Misschien dat je daarom wilt kijken of de maandlasten voor je huidige woning naar beneden kunnen. Of misschien wil je juist een aanvulling op jouw maandelijkse inkomsten.

Wellicht dat je daarom overweegt om een andere hypotheekvorm te kiezen, zoals een seniorenhypotheek. Een seniorenhypotheek is ontwikkeld voor de oudere woningeigenaar. Als je hiervoor in aanmerking komt, verhoog je je bestedingsruimte door het ‘opeten’ van je overwaarde.

Wat is een seniorenhypotheek?

De seniorenhypotheek, ook wel bekend als de opeethypotheek, laat ouderen profiteren van de overwaarde van de woning, zonder te hoeven verhuizen. Met deze hypotheekvorm verzilver je de overwaarde en ontvang je dat bedrag in een nader overeen te komen vorm. Met dit bedrag kan (een deel van) de hypotheekrente worden betaald; het resterende deel kun je uitgeven zonder verdere beperkingen. De rente kan in deze situatie in bepaalde gevallen worden opgeteld bij de hoofdsom van de hypotheek. Dit betaal je terug als de woning verkocht is. Wanneer je een seniorenhypotheek afsluit, kun je de rente niet Wanneer je een hypotheek afsluit, betaal je hypotheekrente. In veel gevallen is deze rente aftrekbaar van de belasting. In dat geval mag je het bedrag dat je jaarlijks aan rente betaalt, aftrekken van je belastbaar inkomen. Hierdoor betaal je minder belasting.

Seniorenhypotheek op een rijtje

  • Je kunt de overwaarde gebruiken zonder te verhuizen.
  • Je gebruikt de overwaarde van je woning voor het vergroten van je bestedingsruimte.
  • Rente is niet aftrekbaar.

Alternatieven voor een seniorenhypotheek

Onze adviseurs kunnen tijdens het adviesgesprek ook alternatieven voor de opeethypotheek met je doornemen. Zo zijn er bijvoorbeeld ook mogelijkheden om jouw huis te verkopen en terug te huren om mogelijk een deel van de overwaarde te verzilveren.

Is de seniorenhypotheek iets voor jou?

Wil jij weten of en hoe je het beste meer financiële ruimte kunt creëren?

Vind eenHypotheekadviseur