2. Duidelijkheid over verkort advies is gebed zonder eind
Onderstaande column is op 9 juni op AmWeb gepubliceerd.Verduurzaming is ‘hot’. Niet vreemd met een klimaatdoel om 2,5 miljoen woningen te isoleren voor 2031. Duurzaam wonen wordt de nieuwe standaard. De minister publiceerde onlangs zijn plannen ‘Duurzaam wonen voor iedereen’. Niemand ontkomt daarmee meer aan de nieuwe duurzaamheidsrealiteit.
De partijen in de koopketen hebben het Convenant verduurzaming in de koopketen ondertekend om de bewustwording bij huiseigenaren te vergroten en investeringen in verduurzaming te stimuleren. Hypotheekadviseurs spelen hierin een belangrijke rol door verduurzaming te bespreken in het adviesgesprek bij aankoop of verbouwing van de woning. Steeds meer adviseurs pakken die rol en dat is belangrijk, omdat verduurzaming voor de consument inmiddels een absoluut doolhof is.
Financieren duurzaamheid is moeilijk
Het financieren van duurzaamheidsmaatregelen is moeilijk. Een grote verscheidenheid aan financieringsmogelijkheden zoals de energiebespaarlening, de duurzaamheidslening, een persoonlijke lening en natuurlijk de hypotheek. De voorwaarden en (fiscale) gevolgen van de verschillende leningen verschillen. Tegelijkertijd zijn subsidieregelingen complex, is de wijkgerichte aanpak bij de meeste gemeentes nog onduidelijk en zijn overheidsregelingen complex en inconsistent.
Als eindelijk alles duidelijk is, loopt de uitvoering vast: te weinig installateurs, forse wachttijden en een overbelast elektriciteitsnet
Als alles eindelijk duidelijk is, loopt de uitvoering vast. Te weinig installateurs, forse wachttijden en een overbelast elektriciteitsnet. Niet gek dat consumenten door de bomen het bos niet meer zien en verduurzaming uitstellen. Ze zoeken een adviseur.
Politiek kiest voor ‘geen advies’
De minister wil de toegankelijkheid tot verduurzaming verbeteren door de kennis- en ervaringstoets bij execution only te schrappen. Zijn verwachting is dat hierdoor meer kredietverstrekkers een verduurzamingshypotheek via execution only aanbieden, waardoor de kosten én drempel lager worden. Een vreemde keuze. Consumenten willen advies, een adviseur kan de consument door het duurzaamheidsdoolhof leiden en rekening houden met alle woonlasten. Echter, de politieke keuze is om ‘geen advies’ te vergemakkelijken omdat advies te duur is!
Verkort adviestraject oplossing
Oplossing is een verkort adviestraject. Volgens het visiedocument ‘Dienstverlening op maat’ van de AFM is een integraal advies niet altijd nodig, maar hierin staat ook dat de adviesregels op grond van de Wft en de Leidraad hypotheekadvisering van toepassing blijven.
Als er duidelijke richtlijnen voor een verkort advies zijn, is dat gemakkelijker te vertalen naar een lagere adviesprijs
De onzekerheid is groot. Veel adviseurs geven daarom een integraal advies. Als er duidelijke richtlijnen voor een verkort advies zijn, is dat gemakkelijker te vertalen naar een lagere adviesprijs. De klant met keuzestress houdt dan toegang tot advies, loopt minder financiële risico’s en heeft een brede keus uit de financieringsmogelijkheden met alle prijs- en kwaliteitsvoordelen van dien. Hoe logisch ook, we zijn er al twee jaar over aan het praten.
Adviseur moet eerlijke kans krijgen
Het is onbegrijpelijk dat verduurzaming via execution only snel geregeld kan worden en dat meer duidelijkheid over verkort advies een gebed zonder eind is. Geef de adviseur een eerlijke kans om te voorkomen dat de consument wegzinkt in het duurzaamheidsmoeras! |