Recent meldde een adviseur zich bij de vraagbaak met een complexe casus. De klant wilde graag nieuwbouw aankopen, maar de adviseur was oplettend en had al snel in de gaten dat in de aannemingsovereenkomst geen garantie- en waarborgregeling was opgenomen. De adviseur had hieromtrent aanvullende vragen gesteld aan de aannemer en die gaf aan dat de kosten die gemoeid gaan om zich aan te sluiten bij betreffende instelling te hoog zijn.
De centrale vraag ik deze casus:
“Zijn er partijen die nieuwbouw kunnen accepteren zonder een afbouwgarantie”?
Het komt wel vaker voor dat er op de aannemingsovereenkomst geen garantie wordt afgegeven. Soms wordt er een losse garantie afgegeven (bijv. in de vorm van insolventieverzekering), maar het komt ook voor dat die er helemaal niet is. Het tweede geval komt eigenlijk alleen voor bij zelfbouw of bouw in eigen beheer. De vraag richting de adviseur was dan ook ‘om wat voor soort nieuwbouw gaat het hier?’.
Na het contact met betreffende adviseur bleek het te gaan om een project. De vraagbaak dook in de kaders van de geldverstrekkers en zoals verwacht is het bij alle geldverstrekkers verplicht dat er bij nieuwbouw in projectvorm een afbouwgarantie wordt afgeven. NHG is volgend hierin:
2.3.1: Voor de nieuwbouwwoning dient het waarborgcertificaat te zijn afgegeven door een instelling aan wie de Stichting GarantieWoning haar keurmerk heeft verleend. De keurmerkhouders staan vermeld op: www.garantiewoning.nl.
Een flink obstakel. Echter was er wel een kans, omdat het om een relatief klein project ging van 4 panden. Uiteindelijk is deze casus bij Centraal Beheer aangedragen. Centraal beheer heeft een goed beleid wanneer het gaat om nieuwbouw, ze bij bouw in eigen beheer geen afbouwgarantie verplicht stellen en het een partij is die zich wil verplaatsen in de situatie van de klanten en kan kijken naar mogelijkheden welke buiten kaders zijn
Nadat de vraagbaak contact heeft gehad met de geldverstrekker hebben zij akkoord gegeven om deze situatie te mogen beoordelen alsof bouw in eigen beheer.