oktober 20, 2021

Deze week delen we een casus van de vraagbaak over hoe sommige geldverstrekkers omgaan met afbouwgarantie. Een klant heeft een nieuwbouwwoning gekocht en hier ondertussen ook al kosten voor gemaakt. Zij hebben voor een (lokale) aannemer gekozen die geen afbouwgarantie kent. Een situatie die natuurlijk wel vaker voorkomt. 

De geldverstrekker waarbij de aanvraag is ingediend, stelt een afbouwgarantie verplicht en dus kan de adviseur niet verder. De adviseur raadpleegt de vraagbaak en vraagt naar mogelijke alternatieven via bijvoorbeeld andere aanbieders.

Handig om te weten is dat de klant nog een Stamrecht BV heeft waaruit hij een bedrag heeft geleend en die daarnaast een aanvulling op het pensioen uitkeert.

De oplossing bleek te liggen bij een andere geldverstrekker. Centraal Beheer stelt de afbouwgarantie niet verplicht bij bouw in eigen beheer. Een harde eis is wel dat zij een taxatierapport bij aanvang overleggen en dat zij tussentijds en/of bij oplevering nog een taxatierapport opvragen. De adviseur was blij met dit alternatief en inmiddels is de hypotheek bij Centraal Beheer afgerond!

Wil je weten of de geldverstrekkers een afbouwgarantie verplicht stellen bij bouw in eigen beheer? Kijk dan in MoneyView met als zoekterm ‘afbouwgarantie’.