oktober 27, 2021

Deze week hebben een casus uitgewerkt in het thema oversluiten . Een WW-uitkering wordt in de basis niet tot het toetsinkomen gerekend. Toch zijn hier uitzonderingen op mogelijk en dat bewijst de onderstaande case:

Onlangs meldde een ouder echtpaar zich bij de adviseur met de droom om hun huis nog een keer te verbouwen. Het echtpaar liep vast op het inkomen en kwam niet verder.

Het betreft een meneer van 62 jaar en een mevrouw van 65 jaar. Meneer heeft een wachtgeldregeling en  is verzekerd van een inkomen tot en met 2024. Meneer heeft een goed pensioen en kan vanaf 2024 dan ook terugvallen op zijn ouderdomspensioen.

Mevrouw heeft een WW-plus uitkering die zij  ontvang tot de datum waarop zij met pensioen gaat (in 2023).

De gewenste financiering: 

  • De gevraagde financiering bedraagt € 220.000,-. Dit is nog geen 50% van de marktwaarde van de woning.
  • Op basis van het inkomen van meneer mag er € 634,94 per maand gefinancierd worden.
  • De annuïtaire lasten van deze financiering bedragen € 777,34.  
  • Een verschil van € 142,40 per maand.
  • Echter, de financiering is aflossingsvrij dus de werkelijke lasten zijn € 306,17.

De adviseur ontvangt meermaals een afwijzing omdat er bij de geldverstrekker twijfel is over de bestendigheid van het inkomen. Mevrouw heeft tenslotte een sollicitatieplicht.

Uiteindelijk heeft de vraagbaak dit dossier onder haar ogen gekregen en gekeken naar de mogelijkheden. Ze heeft het dossier voorgelegd aan Argenta en hun antwoord was:

“Na afloop van de WW-uitkering, gaat een reparatie uitkering (RU) en een aansluitende uitkering (ASU) lopen. Deze zijn vast, omdat mevrouw het WW-proces al doorlopen heeft, zie startdatum RU en ASU. Op de RU en ASU is geen sollicitatieplicht van toepassing, dit is een vervolguitkering na de WW. De einddatum van de ASU wijzigt mee met de wijzigende AOW datum, dus hier zit geen risico in”. 

Het dossier ging in de rebound bij Argenta en werd goedgekeurd!