Home » Tip van de vraagbaak over correct identificeren

december 1, 2021

Deze week delen we een tip van de vraagbaak over correct identificeren. Zo nu en dan komt namelijk de volgende vraag voorbij: “mag iemand zich identificeren met een rijbewijs bij het aanvragen van de hypotheek?” Het antwoord hierop is nee. 

Waarom is een rijbewijs niet geldig?

  • Op het rijbewijs staat niet vermeld wat de nationaliteit van de aanvrager is en deze heeft de geldverstrekker wel nodig.
  • De creatieve oplossing van een rijbewijs in combinatie met een uittreksel uit het bevolkingsregister (uittreksel BRP) is helaas ook geen optie. Dat betekent namelijk dat de identiteit met meerdere documenten moet worden aangetoond en dat is onwenselijk. 

Een klant mag zich alleen identificeren met een geldig paspoort of identiteitsbewijs, eventueel in combinatie met een verblijfsvergunning.

Wist je dat?
Wist je dat artikel 3.5 van het vreemdelingenbesluit precies aangeeft welk soort verblijf door de IND wordt gezien als niet-tijdelijk? De meeste geldverstrekkers volgen deze richtlijnen. In MoneyView kun je zien hoe een geldverstrekker omgaat met een tijdelijke verblijfsgunning. Zoek op de term ‘verblijfsvergunning’ en je vindt alle informatie. Check wel altijd even de acceptatiegids voor de details.