november 24, 2021

Tip van de vraagbaak

In een eerdere nieuwsbrief deelden we de aanpassingen in het taxatielandschap. Onze vraagbaak merkt dat het voor een aantal adviseurs nog niet helemaal duidelijk is welke waardebepalingen er mogelijk zijn. Daarom de verschillende manieren op een rijtje:

  • De WOZ-beschikking van de gemeente;
  • Het Calcasa-rapport. (zie ook https://www.calcasa.nl/). De waarde wordt bepaald door verschillende digitale informatiebronnen over het onderpand met elkaar te vergelijken. De kosten hiervoor bedragen rond de € 30;
  • De Desktoptaxatie (zie ook https://desktoptaxatie.nl/product). De waarde wordt (mede) vastgesteld door een taxateur ‘op afstand’. Deze gaat dus niet fysiek langs bij het onderpand. De kosten hiervoor bedragen tussen de € 60,- en € 85,-. De desktoptaxatie is een initiatief van Calcasa en wordt daarom ook wel Calcasa Desktoptaxatie genoemd;
  • Het uitgebreide taxatierapport waarbij de taxateur wél naar het onderpand gaat en deze inspecteert. De kosten hiervoor bedragen € 575,- inclusief 21% BTW en NWWI validatie excl. toeslagen voor verbouwing € 50,- en nieuwbouw € 150,-.

Ook handig om te weten

Wanneer gesproken wordt over een hybride taxatie, wordt hiermee een alternatief van het uitgebreide taxatierapport bedoeld. In MoneyView kun je zoeken op ‘Hybride taxaties’, je ziet dan hoe de geldverstrekkers hiermee omgaan. Uiteraard is het altijd goed om ook nog de acceptatiegids te raadplegen!