december 29, 2021

Deze week heeft onze vraagbaak een tip over ondernemers en hypotheken. Hoe gaan geldverstrekkers om met DGA’s en wanneer ben je eigenlijk een Directeur grootaandeelhouder.

Het is niet altijd duidelijk wanneer een directeur grootaandeelhouder (DGA) door de geldverstrekker wordt benaderd als ondernemer. Hierin is het percentage aandelen van de DGA leidend voor de geldverstrekker. Uiteraard geldt dat wanneer iemand DGA is van zijn eigen holding of Beheer BV, en zichzelf een inkomen toekent, altijd (ook) de cijfers van de holding of Beheer BV bij het vaststellen van het toetsinkomen worden meegenomen.

Heeft de DGA geen holding of Beheer BV maar wel meer dan 5% aandeel in de onderneming waar hij werkzaam is, dan wordt deze bij de meeste geldverstrekkers gezien als ondernemer en moet een inkomensverklaring worden opgesteld door één van de rekenexperts.

We hebben een overzicht voor je gemaakt waarin je ziet wanneer de geldverstrekker een DGA voor de geldverstrekker ondernemer is. Raadpleeg voor de zekerheid altijd nog even de acceptatiegids van de geldverstrekkers voor eventuele bijzonderheden. Deze vind je in de HypoBieb van MoneyView