december 7, 2022

Het gebeurt vaak dat tijdens het acceptatieproces van de hypotheek, naar boven komt dat de aanwezige CV-ketel geen eigendom is van de verkopers, maar gehuurd wordt. Hoe gaan geldverstrekkers hiermee om en hoe kan je vertraging voorkomen?

Vaak staat in de koopovereenkomst, in artikel 7 of in de bijlage, vermeld dat er een CV-ketel gehuurd is en dat deze overgenomen gaat worden. De taxateur neemt dit dan ook altijd op in zijn taxatierapport, bij onderdeel H. Wanneer er nog geen koopovereenkomst getekend is, dan staat dit vaak ook al op Funda vermeld. 

Veel geldverstrekkers nemen de maandelijkse huurprijs in de toetsing mee als een financiële verplichting en brengen dit in mindering op de toegestane financieringslast. De huurovereenkomst zal door de geldverstrekker als document opgevraagd worden. 

Als de huurlast er niet naast past dan zou het een mogelijkheid zijn om de huurovereenkomst af te kopen. Uit de praktijk blijkt vaak dat een huurovereenkomst niet door de kopers afgekocht kan worden voordat zij eigenaar zijn. De klanten kunnen dan bij de makelaar of bij de verkoper een afkoopvoorstel van de huurovereenkomst opvragen.

De geldverstrekker zal dan vragen om dit afkoopvoorstel samen met een bewijs eigen middelen en een verklaring dat de klant(en) de huurovereenkomst van de CV-ketel gaat afkopen wanneer zij eigenaar worden. De geldverstrekker kan de notaris vragen om dit te controleren. De geldverstrekkers, vermelden dit dan vaak in de offerte of in de notarisinstructie. 

Het kan ook voorkomen dat de klant de gehuurde CV-ketel wil laten verwijderen en zelf een nieuwe gaat plaatsen. Houd er dan rekening mee dat de geldverstrekker een bewijs kan opvragen waaruit blijkt dat er een nieuwe CV-ketel geplaatst gaat worden. 

Neem contact met ons op om aan te geven dat er een gehuurde CV-ketel is en geef hierbij aan of de klant(en) deze gaat voortzetten of afkopen. Wij zetten dan de juiste documenten hiervoor open. De klanten kunnen de benodigde documenten opvragen bij de makelaar of de verkopers.

Heb je je nog vragen over dit onderwerp? Bel de Vraagbaak, op 088-766 38 26, op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur.