april 13, 2022

De Vraagbaak krijgt de laatste tijd te horen dat het item afbouwgarantie steeds vaker een issue is. Een aannemer is niet meer aangesloten bij een woningborg omdat het gewoonweg te duur en tijdrovend is of het is niet meer mogelijk om een garantiestelling te verkrijgen, omdat aannemer te horen krijgt dat het “potje” leeg is. De opmerking  van de aannemer “dat hij het pand toch wel kwijt kan, ook zonder garantiestelling” is ook steeds vaker een argument  dat de  klant te horen krijgt wanneer er navraag wordt gedaan naar de mogelijkheden mbt woningborg.

 

De Vraagbaak heeft onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om zonder woningborg te financieren wanneer er sprake is van een project. Zie voor meer info https://huismerk.nl/casus-van-de-vraagbaak-over-afbouwgarantie/. Kort door de bocht, bij een project is er altijd een afbouwgarantie nodig alleen bij een kleinschalig project kan hiervan worden afgeweken.

 

Is er sprake van bouw in eigen beheer dan zijn er meer mogelijkheden (waarbij klant een kavel/grond koopt en hierop door aannemer een woning laat bouwen). Zo zijn er geldverstrekkers die in dat geval het ontbreken van een afbouwgarantie kunnen accepteren, denk aan:

 

-Aegon 

-Attens Hypotheek

-Centraal Beheer

-ING Bank 

-IQWOON

 

Een andere mogelijkheid kan zijn dat er met een aannemer wordt afgesproken dat de koop/- aanneemsom pas bij oplevering hoeft te worden voldaan. Wanneer dit duidelijk wordt vastgelegd in de aannemingsovereenkomst wordt het risico voor de geldverstrekker aanzienlijk beperkt.

 

Deze constructie heeft de Vraagbaak bij meerdere geldverstrekkers voorgelegd  o.a. bij NIBC Direct, MUNT, Argenta, Woonnu  en Vista. Zij staan hier positief tegenover. Zij geven aan dat, wanneer de som daadwerkelijke pas bij oplevering beschikbaar hoeft te zijn, ze graag naar de post willen kijken. Dergelijke situaties worden wel individueel beoordeeld.