januari 10, 2022

Wijzigingen in de eigenwoningregeling per 1 januari 2022

Op 31 augustus 2021 heeft (demissionair) staatssecretaris van Financiën, Hans Vijlbrief, een aantal wijzigingen aangekondigd in de toepassing van de eigenwoningregeling door partners. Deze wijzigingen zijn opgenomen in de Overige fiscale maatregelen 2022. De nieuwe wetgeving is al op 1 januari 2022 ingegaan, dus het is van belang dat jij als hypotheekadviseur direct volledig op de hoogte bent van de toepassing van de nieuwe regels.

Wat wijzigt er?

Het Goedkeurend besluit van 30 januari 2018 wordt gecodificeerd (in wetgeving opgenomen), maar een aantal onderdelen hieruit worden nu afzonderlijk ingericht.

De belangrijkste wijzigingen zijn:

  • De toepassing van de bijleenregeling en de aflossingsstand in partnerschapssituaties wordt rechtvaardiger
  • Onbedoelde renteaftrekbeperkingen worden voorkomen
  • De eigenwoningregeling wordt in situaties van overlijden eenvoudiger gemaakt
  • De achterblijvende partner wordt niet onnodig geconfronteerd met het eigenwoningverleden van de overleden partner.

De nieuwe wettelijke regeling lijkt overigens meer op een reparatie van de wettelijke regeling die tot 2022 gold, dan op aanpassingen van het Goedkeurend besluit. Vanaf 1 januari 2022 zijn er in feite nog twee adviesopties mogelijk: een andere interne draagplicht tussen partners (draagplichtovereenkomst) en de nieuwe wettelijke regeling. In dit webinar legt Rob Timmermans aan de hand van een aantal praktische voorbeelden uit hoe deze wijzigingen direct invloed hebben op de samenstelling van het advies.

Kijk de eerdere webinars met Rob Timmermans over ‘Aandachtspunten bij het oversluiten van de hypotheek’ en ‘belangrijke fiscale regelingen bij verhuizen van de ene eigen woning naar een andere eigen woning’ terug.